Rabu, 3 Julai 2013

Resepi Gulai Pedas Jantung Pisang

GULAI PEDAS JANTUNG PISANG.

P1280540

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji jantung pisang kapas.
2 keping tempe, dipotong
2 batang serai, dititik
800 ml santan cair
300 ml pati santan
1 keping asam gelugor
5 keping tulang ikan kurau yang masih berdaging, rendam
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji cili merah
20 biji cili padi hijau
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Jantung pisang dibuang kulit luar hingga jumpa bahagian cerah, rendam. Dalam periuk, satukan bahan kisar halus, serai dan santan cair, kalau dan bila mendidih, masukkan tempe, sementara itu, belah empat jantung tadi setiap satu dan masukkan ke dalam kuah.
  2. Biar masak hingga lembut. Tambah asam gelugor dan tuang pati santan. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan